Tretí adventný tyždeň - Štvrtok po 3. adventnej nedeli
Index článku
Tretí adventný tyždeň
Pondelok po 3. adventnej nedeli
Utorok po 3. adventnej nedeli
Streda po 3. adventnej nedeli
Štvrtok po 3. adventnej nedeli
Piatok po 3. adventnej nedeli


Lk 7, 24-30
O čo prosím?
O veľkú citlivosť na Božie adventné vnuknutia.

  • „ Čo ste vyšli na púšť vidieť?“ (verš 24). Pristavím sa pri Ježišovej otázke. Už na začiatku meditácia sa ma spytuje na moje očakávanie v súvislosti s časom púšte – Adventom. Aký je môj tohtoročný Advent? Čím žijem v tomto čase?
  • Ježiš mi ukazuje Jána Krstiteľa. Je to človek Adventu, od ktorého sa môžem učiť stálosti a náročnosti na seba. Pozriem sa na svoje povolanie: v čom najviac pripomínam "trstinu zmietanú vetrom", "človeka oblečeného do jemných šiat"?
  • Pozvem Jána Krstiteľa do môjho duchovného života. Poprosím ho, aby mi pomohol oslobodzovať sa od kompromisov, pohodlia a viedol ma k evanjeliovej radikálnosti.
  • Započúvam sa do slov Ježiša, ktorý vydáva svedectvo o Jánovi. Čo by povedal, keby mal dnes vydať svedectvo o mne? Spýtam sa, čo Ho najviac teší a čo Ho zarmucuje v mojom živote. Nadviažem srdečný dialóg s mojim Majstrom.
  • Ježiš mi dáva najavo, že v kráľovstve Otca sú za najväčších pokladaní maličkí. Pozriem sa na moje správanie sa vo vzťahu k iným. Čo vo mne prevláda: skromnosť, tichosť, pokora, alebo pýcha, namyslenosť a povyšovanie sa?
  • Advent je pre mňa ako Jánov krst pokánia. Pripravuje ma na stretnutie so Spasiteľom. Budem vrúcne prosiť Boha, aby mi posielal Jána Krstiteľa a napomínal ma, keď sa začínam vzďaľovať z evanjeliovej cesty.
  • Posledné slová dnešného Evanjelia sú pre mňa varovaním, aby som tak ako farizeji a zákonníci, neprekazil Boží zámer so mnou (verš 30). V srdci si uchovám modlitbu: "Chráň ma pred premárnením milosti Adventu".


 
stat4u