Druhý adventný tyždeň - Štvrtok 2. adventného týždňa
Index článku
Druhý adventný tyždeň
Pondelok 2. adventného týždňa
Utorok 2. adventného týždňa
Streda 2. adventného týždňa
Štvrtok 2. adventného týždňa
Piatok 2. adventného týždňa
Sobota 2. adventného týždňa


Mt 11, 11-15
Veru, hovorím vám: Medzi tými, čo sa narodili zo ženy, nepovstal nik väčší ako Ján Krstiteľ. Ale ten, kto je v nebeskom kráľovstve menší, je väčší ako on. Od dní Jána Krstiteľa podnes trpí nebeské kráľovstvo násilie a násilníci sa ho zmocňujú. Lebo všetci Proroci i Zákon prorokovali až po Jána: A on sám - ak to chcete prijať - je Eliáš, ktorý má prísť. Kto má uši, nech počúva!

O čo prosím?
O život oddaný Ježišovi a Jeho poslaniu.

  • Ježiš ku mne prichádza s Jánom Krstiteľom (verš 11). Upriamuje na neho pozornosť. Môžem sa od neho učiť radikálne prežívať Advent. Ján je mojim prorokom, ktorý ma vedie k Ježišovi. Učí ma, ako bdieť, ako túžiť po Ježišovi, ako Ho spoznávať.
  • Pozvem Jána Krstiteľa do môjho adventného času. Zvolím si ho za svojho patróna. Čo ma najviac udivuje v jeho osobe? Ktorá Jánova vlastnosť mi chýba? Poviem mu o tom a poprosím, aby sa za mňa modlil k Ježišovi.
  • „Najmenší... je väčší ako on“ (verš 11). Všimnem si Jánovu pokoru a skromnosť. Môžem nájsť iné úryvky v Evanjeliu, ktoré o ňom hovoria. Vo všetkom, čo hovorí a robí, je v centre Ježiš. Ukazuje na Ježiša, hovorí o Ježišovi, žije Ježišom, umiera pre Ježiša.
  • Čo môžem povedať o každodennom svedectve môjho života: v rodine, v spoločenstve, v službe. Aké miesto má v tom všetkom Ježiš? Aké mieste zaujíma? Svedčím svojim životom o Ježišovi alebo sa za Neho hanbím?
  • Ježiš vydáva svedectvo o Jánovi (verše 12-15). Poukazuje na charakter jeho života a misie pre kráľovstvo. Má v sebe razanciu a „oheň“ Eliáša. Aké charakterové črty a schopnosti v sebe vnímam? Dokážem sa spaľovať pre Božie kráľovstvo?
  • Čo môžem povedať o mojej službe, o angažovaní sa v živote Cirkvi? Ako by som charakterizoval môj postoj? Čo v ňom prevláda: horlivosť alebo priemernosť, rozhodnosť alebo ľahostajnosť, obeta alebo pasívnosť?
  • Spolu s Jánom sa priblížim k Ježišovi. Budem ho prosiť, aby ma naučil radikálne sa rozhodovať pre Ježiša, odvážne sa ho zastávať. Budem sa modliť: „Ježišu, Ty si mojím jediným Spasiteľom. Milujem Ťa. Čakám na Teba!“

 



 
stat4u