Druhý adventný tyždeň - Utorok 2. adventného týždňa
Index článku
Druhý adventný tyždeň
Pondelok 2. adventného týždňa
Utorok 2. adventného týždňa
Streda 2. adventného týždňa
Štvrtok 2. adventného týždňa
Piatok 2. adventného týždňa
Sobota 2. adventného týždňa


Mt 18, 12-14
O čo prosím?
O hlbokú skúsenosť Otcovej dobroty.

  • Predstavím si Ježiša, ktorý sa ku mne približuje, hľadí na mňa a prosí ma, aby som si vypočul jeho dojímavé rozprávanie. Rozpráva mi o pastierovi, ktorý hľadá stratenú ovcu. Chce ma dojať Otcovou láskou.
  • Sadnem si blízko k Ježišovi, aby som ho počúval – ako mladší brat, ktorý počúva rozprávanie staršieho brata. Všimnem si každý detail podobenstva a taktiež srdečný tón rozprávača.
  • Ježiš hovorí o zatúlanej ovci (verš 12). Pristavím sa pri tomto obraze. Pripomeniem si tie situácie v mojom živote, v ktorých som prežíval, že som stratený a sám. Čo bolo v týchto chvíľach pre mňa najbolestnejšie? Porozprávam o tom Ježišovi.
  • Upriamim pozornosť na obraz pastiera (verše 12-13). Keď si všimne, že v stáde chýba jedna ovca, zanechá celé stádo a ide ju hľadať. Tým pastierom je Boh Otec. Ja som ovca, ktorú hľadá. Verím, že Boh ma hľadá, že som drahý v Jeho očiach?
  • Ježišovo rozprávanie kulminuje v pastierovej radosti z nájdenia ovce (verš 13). Ježiš mi hovorí o Otcovi, ktorý sa teší z môjho života. Najviac sa teší, keď sa mu darí uchrániť ma pred poblúdením.
  • Predstavím si Otca, ktorý ma berie na svoje plecia ako pastier ovcu. Dlhšie zotrvám v tichu a zahľadím sa na Otcovu radosť. Uvedomím si, že moja malosť a krehkosť spôsobujú, že ma chráni ako maličké dieťa (verš 14).
  • Čo môžem povedať o mojom terajšom duchovnom rozpoložení? Cítim sa ako dieťa nosené na pleciach Otca, alebo skôr trpím samotou a stratením sa? Zdôverím sa Ježišovi. Budem ho úpenlivo prosiť a opakovať: "Chcem byť radosťou Tvojho i môjho Otca!“


 
stat4u