Druhý adventný tyždeň - Pondelok 2. adventného týždňa
Index článku
Druhý adventný tyždeň
Pondelok 2. adventného týždňa
Utorok 2. adventného týždňa
Streda 2. adventného týždňa
Štvrtok 2. adventného týždňa
Piatok 2. adventného týždňa
Sobota 2. adventného týždňa


Lk 5, 17-26
O čo prosím?
O vnútornú slobodu od hriechu i nezriadených pripútaní.

  • Predstavím si seba uprostred zástupu, ktorý počúva Ježiša. Sadnem si blízko Ježiša. Lukáš vraví, že je v Ňom zázračná moc uzdravovať (verš 17). Vzbudím si v sebe adventnú túžbu prebývať v Jeho blízkosti.
  • Uvedomím si, že každý deň mám príležitosť, aby som stretával Ježiša a „dotýkal“ sa Ho vo sviatostiach. Čo môžem povedať o mojej viere v silu Eucharistie, sviatosti pokánia, sviatosti pomazania chorých?
  • Zahľadím sa na ochrnutého človeka. Osobitne si všimnem ľudí, ktorí sa chcú cez strechu dostať k Ježišovi, ktorého obliehajú zástupy (verše 18-20). Vcítim sa do ich duchovného rozpoloženia, do ich túžob. Uvidím, s akou odovzdanosťou hľadajú u Ježiša zázrak uzdravenia.
  • Spýtam sa na moje duchovné túžby. Čo očakávam o Ježiša? Čo hasí moje duchovné túžby a očakávania? Čo mi pomáha rozvíjať ich?
  • Ježiš oslobodzuje ochrnutého predovšetkým od hriechov (verš 20). Hriechy rodia duchovné ochrnutie - skryté, ale zároveň najviac sťažujúce život. Čo môžem povedať o moje vnútornej slobode? Čo najviac zotročuje môj život? Úprimne o tom porozprávam Ježišovi.
  • Všimnem si pobúrenie farizejov a zákonníkov (verš 21). Neveria, že Ježiš má moc odpúšťať hriechy. Ježiš prenikol ich myšlienky. Všimol si nepokoj ich srdca (verš 22). Uzdravuje chorého aby vyliečil ich neveru (verše 23-25).
  • Ježiš ma pozná. Pozná moje „choroby“ viditeľné nielen očami, ale aj tie, ktoré sú ukryté pred ľudským zrakom. V srdečnom rozhovore s Ježišom Ho poprosím o dar hlbokej a plodnej adventnej spovede.


 
stat4u