Prvý adventný tyždeň - Štvrtok po 1. adventnej nedeli
Index článku
Prvý adventný tyždeň
Pondelok po 1. adventnej nedeli
Utorok po 1. adventnej nedeli
Streda po 1. adventnej nedeli
Štvrtok po 1. adventnej nedeli
Piatok po 1. adventnej nedeli
Sobota po 1. adventnej nedeli


Mt 7, 21.24-27
O čo prosím?
O skutočné a hlboké otvorenie sa na Božiu vôľu v Jeho Slove.

  • Ježiš ma pozýva premodliť slová, ktoré povedal na hore. Skúsim sa predrať cez zástup a podísť k Ježišovi. Postavím sa k nemu čo najbližšie. Budem kontemplovať Jeho lásku a nadšenie, s akým sa prihovára ku mne.
  • Ježiš mi dáva program na Advent, na celý život: umiestniť do centra mojej každodennosti vôľu Otca (verš 21). Všimnem si rozhodný tón, ktorým mi o tom hovorí. Aké zážitky vo mne vyvolávajú jeho slová? Naozaj v živote hľadám Božiu vôľu, rozpoznávam ju?
  • Ježiš ma varuje pred životom postaveným na zdaní. Skutočné hľadanie Božej vôle je skúšané v konkrétnych životných postojoch (verš 21) a nie v slávnostnom deklarovaní ako napríklad sviatostných prísahách či sľuboch.
  • Dlhšie sa pristavím pri mojom životnom povolaní. Budem kontemplovať Ježišov pohľad. Poprosím Ho, aby mi pomohol hľadieť Jeho očami na môj doterajší život. Akú spojitosť vidím medzi mojimi slovami, rozhodnutiami, voľbami a každodenným životom?
  • Ježiš ukazuje cestu, ktorá mi garantuje stabilný a autentický život. Je ním Jeho slovo. Ono sa pre mňa môže stať oporou v každej ťažkej situácii (verše 24-25). Ak sa rozhodnem, že ním budem žiť, môj život sa začne meniť. Bez Jeho slova budujem život na piesku (verše 26-27).
  • Čo môžem povedať o svojom vzťahu k Božiemu Slovu? Skutočne verím, že môže naozaj meniť môj život? Pripomeniem si situácie životných búrok, v ktorých som zakúsil moc Slova.
  • Ktoré Slovo je pre mňa dnes najväčšou oporou? Nájdem ho v Biblii. Budem sa k nemu častejšie vracať pri modlitbe. Pokúsim sa premeniť ho na strelnú modlitbu. Môžem si ho napísať a opakovať pri bežných činnostiach dňa.


 
stat4u