Tretí adventný tyždeň - Streda po 3. adventnej nedeli
Index článku
Tretí adventný tyždeň
Pondelok po 3. adventnej nedeli
Utorok po 3. adventnej nedeli
Streda po 3. adventnej nedeli
Štvrtok po 3. adventnej nedeli
Piatok po 3. adventnej nedeli


Lk 7, 18B-23
Ján si zavolal dvoch zo svojich učeníkov a poslal ich k Pánovi s otázkou: „Ty si ten, ktorý má prísť, alebo máme čakať iného?“ Keď muži k nemu prišli, povedali: „Poslal nás k tebe Ján Krstiteľ a pýta sa: „Ty si ten, ktorý má prísť, alebo máme čakať iného?“ Práve v tú hodinu uzdravil mnohých z neduhov, chorôb a od zlých duchov a mnohým slepým daroval zrak. A tak im odpovedal: „Choďte a oznámte Jánovi, čo ste videli a počuli: Slepí vidia, chromí chodia, malomocní sú čistí, hluchí počujú, mŕtvi vstávajú a chudobným sa hlása evanjelium. A blahoslavený je, kto sa na mne nepohorší.“

 

O čo prosím?
O silné priľnutie k Ježišovi v krízových situáciách.

  • Vcítim sa do situácie Jána Krstiteľa. Celý svoj život obetoval hlásaniu pravdy o prichádzajúcom Spasiteľovi. S veľkou túžbou Ho čakal na púšti. Teraz, keď prišiel, prežíva skúšku viery (verše 18-19): Nepomýlil sa? Je Ježiš naozaj Spasiteľom?
  • Pozriem sa na môj život a povolanie. Pre koho žijem? Z kým mi je najviac smutno? Aké sú moje životné očakávania? Aké miesto v mojich túžbach a smútkoch má Ježiš? Dôverujem Mu úplne? Nie je vo mne strach, že život pre Neho je omylom? Čo by som Mu chcel teraz povedať?
  • Ježiš mi dovoľuje pýtať sa vo viere. Nečuduje sa Jánovým pochybnostiam. Viera predpokladá otázky a prekonávanie pochybností. Odpovedá Jánovi a poukazuje pritom na zázraky, ktoré uskutočnil (verše 20-22). Dáva mu do pozornosti, že sa plní prísľub proroka Izaiáša. Chce, aby sa Ján spoľahol na Slovo prísľubu, ktoré sa vždy splní.
  • Ježišovo slovo sa pre Jána istotne stalo silnou oporou a svetlom v temnotách väzenia. Celý život sa sýtil Slovom na púšti. Je pre mňa Božie Slovo oporou vo chvíľach kríz? Nachádzam v ňom svetlo pre seba?
  • Ježiš mi odpovedá podobne ako Jánovi: Pozri, koľko zázrakov robím pred tvojimi očami. Uvedomujem si Ježišovo spasiteľné pôsobenie v každodennom živote? Aký zázrak som si všimol tento týždeň? Za čo by som mu chcel poďakovať?
  • „A blahoslavený je, kto sa na mne nepohorší“ (verš 23). Budem si v srdci opakovať tieto Ježišove slová a odovzdávať Mu svoj strach, otázky a pochybnosti vo viere. Pozvem Ježiša na tie miesta v mojom živote, v ktorých ma strach a nedostatok viery najviac trápia.


 
stat4u