Tretí adventný tyždeň - Utorok po 3. adventnej nedeli
Index článku
Tretí adventný tyždeň
Pondelok po 3. adventnej nedeli
Utorok po 3. adventnej nedeli
Streda po 3. adventnej nedeli
Štvrtok po 3. adventnej nedeli
Piatok po 3. adventnej nedeli


Mt 21, 28-32
„Čo poviete na toto? Istý človek mal dvoch synov. Prišiel k prvému a povedal mu: „Syn môj, choď dnes pracovať do vinice!“ Ale on odpovedal: „Nechce sa mi.“ No potom to oľutoval a šiel. Išiel k druhému a povedal mu to isté. Ten odpovedal: „Idem, pane!“ Ale nešiel. Kto z týchto dvoch splnil otcovu vôľu?“ Odpovedali: „Ten prvý.“ Ježiš im povedal: „Veru, hovorím vám: Mýtnici a neviestky vás predchádzajú do Božieho kráľovstva. Lebo k vám prišiel Ján cestou spravodlivosti, a neuverili ste mu. Ale mýtnici a neviestky mu uverili. A vy, hoci ste to videli, ani potom ste sa nekajali a neuverili ste mu.

 

O čo prosím?
O odvahu a svetlo v spoznávaní úrovne môjho duchovného života.

  • Ježiš ma varuje pred nábožnosťou, ktorá je postavená na slovách a nie na činoch. Dáva mi príklad dvoch synov (verše 28-30). S ktorým z nich by som porovnal svoje správanie? Akým človekom som: svoju pomoc iba deklarujem alebo pomáham aj konkrétnym skutkom?
  • Sľúbil som Bohu niečo, čo som nesplnil? Som dôsledný v duchovných predsavzatiach? Čo môžem povedať o mojej vernosti prísahám alebo sľubom zloženým pred Bohom (kňazská, rehoľná, manželská vernosť...)?
  • Ježiš chápe môj vzdor a dokonca i vzburu pri plnení Jeho vôle. Dáva mi čas. Očakáva však, že sa spamätám a nakoniec poviem Bohu "fiat" (verše 30-31). Takýto postoj Mu je milší ako prázdne sľuby, z ktorých nevyplýva žiadna zmena života.
  • Ježiš vystríha pred formalistickým postojom a nábožnosťou stavanou na pretvárke. Zodpovedá moja vonkajšia nábožnosť stavu môjho srdca? Záleží mi v mojom náboženskom postoji viac na názore Boha či skôr na názore ľudí?
  • Ježiš ma varuje, že skôr, ako sebaistí sa spasia hriešnici, ktorí si uvedomujú svoje pády a prijímajú napomenutia spravodlivého (verše 31-32). Budem prosiť Ježiša, aby ma uchránil pred postojom pýchy a pomohol mi sňať z tváre masku pretvárky a falše. Na záver sa pomodlím k Márii. Poprosím ju o milosť hlbokej pokory v prijímaní Božej vôle.

 



 
stat4u