Tretí adventný tyždeň - Pondelok po 3. adventnej nedeli
Index článku
Tretí adventný tyždeň
Pondelok po 3. adventnej nedeli
Utorok po 3. adventnej nedeli
Streda po 3. adventnej nedeli
Štvrtok po 3. adventnej nedeli
Piatok po 3. adventnej nedeli


Mt 21, 23-27
Keď prišiel do chrámu a učil, pristúpili k nemu veľkňazi a starší ľudu a pýtali sa: „Akou mocou toto robíš? A kto ti dal túto moc?“ Ježiš im povedal: „Aj ja sa vás na niečo spýtam. Ak mi odpoviete, i ja vám poviem, akou mocou toto robím. Odkiaľ bol Jánov krst? Z neba; či od ľudí?“ Oni rozmýšľali a hovorili si: „Ak povieme: „Z neba,“ povie nám: „Prečo ste mu teda neuverili?“ Ale ak povieme: „Od ľudí,“ máme sa čo obávať zástupu, lebo Jána pokladajú všetci za proroka.“ Odpovedali teda Ježišovi: „Nevieme.“ A on im odvetil: „Ani ja vám nepoviem, akou mocou toto robím.“

 

O čo prosím?
O odvahu žiť v pravde a o srdce nezaťažené konformizmom.

  • Vojdem s Ježišom a učeníkmi do chrámu. Pred chvíľou z neho vyhnal predavačov a kupujúcich a uzdravil slepých a chromých (verše 12-14). Budem kontemplovať môjho Pána, ktorý očisťuje, uzdravuje a s mocou hlása Slovo.
  • Vždy, keď vchádzam do chrámu, On ma tam už čaká so svojim Slovom. Chce ma očisťovať a uzdravovať. Dovolím Mu to? Čo je v mojom živote naďalej neusporiadané? V čom potrebujem Jeho očistenie a uzdravenie?
  • Všimnem si zarazené tváre veľkňazov a starších ľudu. Nedokážu žasnúť nad Ježišovými znameniami, ktoré vidia. Pýtajú sa s výčitkou: „Akou mocou toto robíš...?" (verš 23). Sú chladní a plní výhrad. Chýba im postoj detí, ktoré zoči-voči zázrakom kričali: „Hosana“ (verš 15). Čo môžem povedať o mojich každodenných rozhovoroch s Ježišom?
  • Ježiš sa cez jednoduchú otázku pokúša dostať k srdciam tých, s ktorými sa zhovára (verš 25). Chce, aby boli priami a jasne stáli na strane pravdy. Nesúhlasí s našimi zdanlivými rozhovormi, v ktorých sa za vyberanými slovami ukrývajú naše skutočné postoje.
  • Upriamim pozornosť na môj postoj pri modlitbe. Odzrkadľujú moje slová to, čo sa ukrýva v mojom srdci? Dovoľujem Ježišovi, aby mi kládol otázky? Je nejaká otázka, ktorú by som od Ježiša nechcel počuť?
  • Veľkňazi a starší ľudu sa starajú iba o to, aby sa nezhodili v očiach Ježiša, v očiach iných. Sú to konformisti. Nedostanú od Ježiša odpoveď, lebo nehľadajú pravdu (verše 25-27).
  • Pristúpim k Ježišovi a poprosím Ho, aby mi ukázal stav môjho vnútra. Dlhšie zostanem mlčať. Aký stav ducha vo mne odkrýva ticho? Vyrozprávam to Ježišovi. Budem opakovať: „Ježišu, nech Tvoja pravda vládne v mojom srdci“.

 



 
stat4u