Prvý adventný tyždeň - Streda po 1. adventnej nedeli
Index článku
Prvý adventný tyždeň
Pondelok po 1. adventnej nedeli
Utorok po 1. adventnej nedeli
Streda po 1. adventnej nedeli
Štvrtok po 1. adventnej nedeli
Piatok po 1. adventnej nedeli
Sobota po 1. adventnej nedeli


Mt 15, 29-37
O čo prosím?
O silu odovzdať Ježišovi vlastnú krehkosť.

  • Priblížim sa k Ježišovi, ktorý stojí nad Galilejským jazerom. Poprosím Ho, aby mi dovolil ísť s ním na horu (verš 29). Sadnem si vedľa Neho. Budem pri Ňom zotrvávať v mlčaní a sýtiť sa Jeho prítomnosťou. Pre Ježiša je najdôležitejšia moja prítomnosť.
  • Všimnem si zástup ľudí, ktorí prichádzajú odvšadiaľ (verš 30). Túžia po uzdravení. Podídem bližšie. Vojdem medzi zástup, aby som zblízka videl chromých, chorľavých, nevidiacich... Ako sa cítim v tomto zástupe?
  • Čo je mojou najväčšou ranou? Dlhšie sa pristavím pri tejto otázke. Čo ma najviac bolí, čo mi prekáža, aby som žil? Zhováram sa o tom s Ježišom? O čo by som Ho chcel poprosiť?
  • Zostanem uprostred zástupu. Priblížim sa k nevidiacim, nemým, chromým. Uvidím, ako im Ježiš vracia zrak, reč, zdravie. Ľudia unavení utrpením, smutní, všetci títo sa menia na prekvapený, naradostený zástup, ktorý velebí Boha (verš 31).
  • Pripomeniem si chvíle vo svojom živote, kedy som jasne zakúsil, že Ježiš ma uzdravuje. Kedy to bolo? Za akých okolností? Z čoho ma Ježiš uzdravil? Čo dnes vo mne prevažuje: radosť, vďačnosť, smútok?
  • Nájdem Ježišov pohľad. Uzriem v Jeho očiach lásku a ľútosť (verš 32). Hľadí na hladných... i na mňa. Dokážem vnímať nehu, s akou na mňa hľadí? Budem hľadieť na Ježiša a prosiť, aby ma prenikol svojou láskou.
  • Ježiš vidí do hĺbky každý môj hlad. Chce ho utíšiť (verše 33-37). Čo je mojim najväčším hladom? Opriem si hlavu o Jeho hruď a budem opakovať: „Iba ty môžeš utíšiť môj hlad“.


 
stat4u